"A főzés igazán tág teret nyújt az érzelmi árnyalatok kifejezésére." - Agatha Christie

Tökéletes házi lasagne, ami szétolvad a szádban

2017/04/30. - írta: mokasritus

2017-04-30.jpg

 

Nagyon szeretem az olasz kaját és különösen az igazi, szájban olvadós lasagne-t. Ezt a receptet, akkor tanultam, amikor 18 évesen egy olasz-német családnál dolgoztam aupairként és azóta is gyakori menü az asztalon. Bár tény, hogy macerás, de meghálálja a készítési időt.

A lasagne három részből tevődik össze; tészta, bolognai szósz; besamel mártás. Lássunk is hozzá.

Első lépés a bolognai szósz elkészítése:

Hozzávalók:

  • 2 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg darált hús (marhából az igazi, de bármilyen megteszi)
  • 2 aprított paradicsom konzerv
  • 1-2 db sárgarépa
  • olívaolaj
  • (gomba, ez elhagyható)
  • ízesítés: só, bors, babérlevél, oregánó, bazsalikom (pizza fűszerkeverék)

A hagymát felaprítjuk, majd üvegesre pároljuk olívaolajon. Belenyomjuk a fokhagymát. A répát felkarikázzuk és szintén lepirítjuk a hagymával együtt. Ezután hozzáadjuk a húst és addig pirítjuk míg ki nem fehérszik. ezután sózzuk, borsozzuk és felöntjük a paradicsomkonzervekkel. Már csak ízesíteni kell ízlés szerint és hagyjuk had rotyogjon, amíg a répa megpuhul.

Amíg a szószunk rotyog, addig elkészítjük a besamel mártást.

Hozzávalók:

  • 5 dkg vaj
  • 5 ek. liszt (én teljes kiőrlésűt használok)
  • fél l tej
  • só, bors, szerecsendió

A vajon megpirítjuk a lisztet, majd mikor ez megtörtént felöntjük a tejjel. Szerintem segít, ha kicsit meglangyosítjuk a tejet is előtte. Folyamatos keverés mellett felfőzzük, majd belekeverjük a sót, borsot, szerecsendiót ízlés szerint. Ha szépen besűrűsödött már kész is.

Neki láthatunk a tésztának. Én a házit preferálom, amikor csak lehet, de időhiányban, rengeteg fajta tészta elérhető a szupermárketek polcain. 

Hozzávalók:

  • 1 db tojás
  • teljes kiőrlésű liszt
  • (víz)

Az egy tojáshoz, annyi lisztet adunk, amennyit csak bele tudunk dolgozni. Nagymamámtól tanulva, amikor már azt hinnéd, hogy elég kemény, akkor még adj hozzá egy evőkanálnyi lisztet. Ez egy szárazabb tészta kell hogy legyen, amivel lehet nem a legkényelmesebb dolgozni, de én hiszek az idősebb generációnak. :)

Ha kész a tészta, kicsit pihentetjük, majd kinyújtjuk. A házi tészta varázsa, hogy pár mm vastagságra kell kinyújtanunk. Ha ez megtörtént, akkor már csak egy sütőedényre van szükségünk, hogy összeállítsuk a lasagne-t.

Összeállítás:

(Mielőtt bármit csinálnánk, halásszuk ki a babérleveleket a bolognai mártásunkból.) Tehát az edény aljába kell egy kis szósz, így nem ég le, és a felfelé szálló gőz mindig jót tesz az alsó rétegnek. ezután jön egy réteg tészta, szósz, besamel mártás és így tovább.

A felső réteg tészta, besamel és jó sok sajt. (Parmezán a legideálisabb, de az nem éppen költséghatékony, így megteszi bármi egyéb is.) A tetejére egy kis reszelt szerecsendió és már mehet is a sütőbe. Addig sütjük, míg a sajt meg nem pirul a tetején. 

Jó étvágyat! :) 

Ui.: Családi programnak sem utolsó, főleg gyerkőcökkel.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyugikonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr7712468559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása