"A főzés igazán tág teret nyújt az érzelmi árnyalatok kifejezésére." - Agatha Christie

Sörös cukkinis pásztorpite

2017/05/02. - írta: mokasritus

20170501_205834.jpg

Már régóta szerettem volna pásztorpitét készíteni, de annyira nem rajongunk a hús fogyasztásáért. Ma amikor kinyitottam a hűtőt, azon kezdtem el gondolkodni, hogy mit kéne csinálni a cukkinikből. Ezt a kettő vonalat összekötve elkészítettem a sörös zöldséges pásztorpitét, ami megéri a befektetett energiát. Isteni finom lett.

Cukkinis ragu:

Hozzávalók:

  • 1-2 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 2-3 szál angol zeller (ez akár el is hagyható)
  • 1 aprított paradicsom konzerv
  • 1 pohár sör (1,5-2 dl)
  • 2 db nagyobb cukkini
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 ek. tej
  • szárított zöldségkeverék, só, bors, pirospaprika, chili, majoranna, babérlevél, szerecsendió
  • 1 cs. mozzarella mini

A hagymát felkockázzuk, olívaolajon megdinszteljük. Hozzáadunk egy db répát reszelve és az apróra szeletelt zellert, illetve belenyomunk két gerezd fokhagymát. Ezeket kicsit összesütjük, sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt pároljuk bő negyed órát.Ezután beleöntjük a paradicsom konzervet és hozzáadjuk a pohár sört is. Ízlés szerint ízesítjük és a fedőt kicsit félrehúzva hagyjuk hogy egy pépesebb állagú ragut kapjunk. (A paradicsomra érzékenyebbek ne hagyják ki a szódabikarbónát sem, hiszen ezzel semlegesíthetjük a paradicsom savasságát.) 

Amikor már kezd összeállni hozzáadjuk a felkarikázott második répát is és puhára főzzük. A 2 ek. tejet csak most adjuk hozzá. Ha túl sok a leve, forraljuk le a raguról. Ezután a szószunk el is készült. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a felkockázott cukkiniket, az aprított petrezselymet és egy sütőedény aljába öntjük. Ekkor  a kis mozzarella golyókat beleszórjuk.

Krumplipüré:

Hozzávalók:

  • kb. 1 kg krumpli
  • 1 db tojás
  • sajt
  • tej
  • vaj
  • szerecsendió, só, bors

A krumplipürét a szokásos módon elkészítjük. (Megfőzzük a krumplit, összenyomkodjuk tejjel és vajjal) Ezután megfűszerezzük, belekeverünk egy tojást és némi sajtot is reszelünk bele. Ennyi az egész és már rá is tesszük a cukkinis ragu tetejére a sütőedénybe. 180°C-os sütőben addig sütjük, míg a krumplipüré meg nem pirul.

Nem egy bonyolult étel, viszont rendkívül tápláló. És amúgy is jön a zöldségszezon, így telepakolhatjuk friss zölséggel. :) Mindenki kedvencévé válik egy pillanat alatt.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nyugikonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr2312472117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2017.06.05. 19:43:12

Tetszik. Én biztosan gombát is tennék a ragúba. :o)
süti beállítások módosítása