"A főzés igazán tág teret nyújt az érzelmi árnyalatok kifejezésére." - Agatha Christie

Vérvörös házi mentás eperlekvár

2017/06/05. - írta: mokasritus

2017-06-054.jpg

Eper-eper-eper. Bárhová megyek mindenhol eper. És mivel a piacon igen jó áron be tudtam szerezni kistermelőktől, így nekiálltam lekvárt főzni. Ebben a receptben az a jó, hogy hasonlóan a kivi lekvárhoz, nagyon gyorsan elkészül és a színe, íze egyszerűen nagyszerű.

Hozzávalók (egy kisebb adaghoz):

  • 1,25 kg eper
  • 3 ek. cukor
  • 1 ek. méz
  • 1 csokor apróra vágott menta
  • 1 cs. 3:1 arányú dzsemfix

Az epret megmossuk, leszedjük a zöldjét. Beletesszük egy nagy fazékba és leturmixoljuk (Érdemes benne nagyobb darabokat is hagyni.) Feltesszük a tűzhelyre és elkezdjük felfőzni. Amikor már közel a forrás, beletesszük a cukrot, mézet, dzsemfixet és miután felforrt, forraljuk még pár percig. A tűzről lehúzva belekeverjük az aprított mentát. Ezzel gyakorlatilag kész is vagyunk.

Már csak üvegekbe kell töltenünk. Én a mikró segítségével szoktam sterilizálni az üvegeket (kb 1 perc elegendő). Ezután a meleg üveget megtöltöm, befőző fóliával lefedem és ráteszem az üveg tetejét. 10 percre fejre állítom az üveget, majd visszaforgatom és hagyom kihűlni. A türelmemtől függően, nagyjából langyosan már meg is kezdem az első üveget, hiszen nem tudok ellenállni, annyira vonz a színe. :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyugikonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr9412565221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása