"A főzés igazán tág teret nyújt az érzelmi árnyalatok kifejezésére." - Agatha Christie

A csodás áfonyás pite

2017/09/29. - írta: mokasritus

20170928_201703.jpg

Személy szerint én imádom az áfonyát. Bármennyit képes vagyok felfalni belőle egy ültő helyemben. És amikor hozzájutok egy nagyobb mennyiséghez, mindenképp az áfonyás pite az első amit meg kell sütnöm. Ez most sem volt másképp. Ez egy relatíve egészséges verzió sok-sok rosttal, de mégis csak cukorral az igazi.:)

Tészta:

  • 40 dkg liszt
  • 2 ek. barna cukor
  • csipet só
  • 2 tojás (a második tojás fehérjéből egy picit tegyetek félre a kenéshez)
  • 20 dkg vaj (margarin is lehet)
  • ha szükséges kis vizet lehet hozzáadni

Nincs is más dolgunk mint jól összegyúrni a hozzávalókat. A vajat én a hűtőből előbb ki szoktam venni és apró darabokra vágom, majd összemorzsolom a liszttel. Utána hozzáadom a maradék hozzávalót és jól összedolgozom. Ezután a hűtőbe teszem egy fél órára pihenni. ez idő alatt pedig elkészítem a pudingot.

Krém:

  • fél l tej
  • 1 csomag tejszín ízű puding
  • 1 tk. vanília aroma
  • 3-4 ek. barna cukor

Ezt tényleg csak a szokásos módon meg kell főzni. Aztán egy picit próbáljátok meg lehűteni, hogy ne forrón kerüljön a sütire, bár az sem feltétlenül baj. :)

Ezután kivajazzuk a piteformát és bekapcsoljuk a sütőt. 180°C-ra melegítjük elő. A tésztánk kb negyedét félretesszük a többit pedig lisztezett felületen kinyújtjuk és szépen kibéleljük vele a formát. Az én tésztám picit töredezett is, de kézzel javíthatóak a hibák. Ezután ráöntjük a pudingot, egyenletesen eloszlatjuk és annyi áfonyát szórunk a pudingos rétegre, amennyit nem sajnálunk. Ezt nem árt picit belenyomkodni, de csak óvatosan. Ezután a maradék tésztát, amit az elején félretettünk szintén kinyújtjuk és csíkokat vágunk belőle, mellyel a pite tetejét díszítjük. Végül megkenjünk tojás fehérjével a pite tetején lévő tésztát és betesszük a sütőbe fél órára.

Ha elkészült érdemes kicsit várni míg hűl, hogy könnyebb legyen tálalni. Ez nekem nem szokott menni, főleg, mert a friss piténél nincs is jobb.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyugikonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr8212908764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása