Olasz kaja mindig jöhet. Spagettit készítettem tegnap és megmaradt egy rakat szósz így gondoltam új formába öntöm. A szósz hasonlít a lasagne szószomhoz, amit korábban már publikáltam, de nem teljesen ugyanaz.
Bolognai szósz:
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 db sárgarépa
- 1-2 szál zeller
- fél kg darált marha (pulyka, disznó)
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 aprított paradicsom konzerv
- fél l paradicsomszósz (dobozos tökéletesen megfelel)
- 1 dl száraz vörösbor
- olíva olaj
- só, bors, oregánó, bazsalikom, babérlevél
A hagymát, sárgarépát lereszelem, míg a zeller szárakat amennyire apróra csak tudom felaprítom. Oliván egy serpenyőben alaposan lepirítom. Hozzáadom a fokhagymát, majd kb 10 percig párolom. Utána hozzáadom a hús és kifehéredésig szintén pirítom. Leöntöm a paradicsomokkal és valamelyest fűszerezem. Beleöntök szintén egy dl szárazabb vörösbort is, majd lassú tűzön legalább 1, de inkább másfél órát főzöm, amíg a répa darabok teljesen eltűnnek.
Besamel:
- 5 dkg vaj
- 5 dkg liszt (fele teljes kiőrlésű)
- 5 dl tej
- só, bors
A vajon megpirítom a lisztet, majd felfőzöm a tejjel. Mikor sűrű puding szerű állaga lesz, sózóm borsozom és kész is van.
Összeállítás:
- besamel mártás
- bolognai mártás
- cannelloni tészta
- sajt
Egy hőálló edény aljára először besamelt, majd egy kis bolognai mártás teszek. Ezután a tésztákat egyesével megtöltöm mindkét szószból teszek bele, így lesz krémes állagú), majd az edényben elhelyezem őket. Ha több sorba szeretnénk rakni, akkor a két réteg közé tegyünk mindkét szószból. Ha kész a tetejére szintén besamell és bolognai szósz kerül. Ezt lefedem alufóliával és a sütőben addig sütöm, míg a tészta megpuhul. Ezután sajtot reszelek a tetejére, majd rápirítom.
Nagyon finom egy kis rukkola salátával. Krémes, paradicsomos és szívmelengető étel.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.