"A főzés igazán tág teret nyújt az érzelmi árnyalatok kifejezésére." - Agatha Christie

Simogatóan krémes bolognai cannelloni a hideg napokra

2017/09/30. - írta: mokasritus

20170928_164719.jpg

Olasz kaja mindig jöhet. Spagettit készítettem tegnap és megmaradt egy rakat szósz így gondoltam új formába öntöm. A szósz hasonlít a lasagne szószomhoz, amit korábban már publikáltam, de nem teljesen ugyanaz.

Bolognai szósz:

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 db sárgarépa
  • 1-2 szál zeller
  • fél kg darált marha (pulyka, disznó)
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 aprított paradicsom konzerv
  • fél l paradicsomszósz (dobozos tökéletesen megfelel)
  • 1 dl száraz vörösbor
  • olíva olaj
  • só, bors, oregánó, bazsalikom, babérlevél

A hagymát, sárgarépát lereszelem, míg a zeller szárakat amennyire apróra csak tudom felaprítom. Oliván egy serpenyőben alaposan lepirítom. Hozzáadom a fokhagymát, majd kb 10 percig párolom. Utána hozzáadom a hús és kifehéredésig szintén pirítom. Leöntöm a paradicsomokkal és valamelyest fűszerezem. Beleöntök szintén egy dl szárazabb vörösbort is, majd lassú tűzön legalább 1, de inkább másfél órát főzöm, amíg a répa darabok teljesen eltűnnek.

Besamel:

  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt (fele teljes kiőrlésű)
  • 5 dl tej
  • só, bors

A vajon megpirítom a lisztet, majd felfőzöm a tejjel. Mikor sűrű puding szerű állaga lesz, sózóm borsozom és kész is van.

Összeállítás:

  • besamel mártás
  • bolognai mártás
  • cannelloni tészta
  • sajt

Egy hőálló edény aljára először besamelt, majd egy kis bolognai mártás teszek. Ezután a tésztákat egyesével megtöltöm mindkét szószból teszek bele, így lesz krémes állagú), majd az edényben elhelyezem őket. Ha több sorba szeretnénk rakni, akkor a két réteg közé tegyünk mindkét szószból. Ha kész a tetejére szintén besamell és bolognai szósz kerül. Ezt lefedem alufóliával és a sütőben addig sütöm, míg a tészta megpuhul. Ezután sajtot reszelek a tetejére, majd rápirítom. 

Nagyon finom egy kis rukkola salátával. Krémes, paradicsomos és szívmelengető étel. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyugikonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr7212909240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása