"A főzés igazán tág teret nyújt az érzelmi árnyalatok kifejezésére." - Agatha Christie

Simogatóan krémes bolognai cannelloni a hideg napokra

2017/09/30. - írta: mokasritus

20170928_164719.jpg

Olasz kaja mindig jöhet. Spagettit készítettem tegnap és megmaradt egy rakat szósz így gondoltam új formába öntöm. A szósz hasonlít a lasagne szószomhoz, amit korábban már publikáltam, de nem teljesen ugyanaz.

Bolognai szósz:

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 db sárgarépa
  • 1-2 szál zeller
  • fél kg darált marha (pulyka, disznó)
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 aprított paradicsom konzerv
  • fél l paradicsomszósz (dobozos tökéletesen megfelel)
  • 1 dl száraz vörösbor
  • olíva olaj
  • só, bors, oregánó, bazsalikom, babérlevél

A hagymát, sárgarépát lereszelem, míg a zeller szárakat amennyire apróra csak tudom felaprítom. Oliván egy serpenyőben alaposan lepirítom. Hozzáadom a fokhagymát, majd kb 10 percig párolom. Utána hozzáadom a hús és kifehéredésig szintén pirítom. Leöntöm a paradicsomokkal és valamelyest fűszerezem. Beleöntök szintén egy dl szárazabb vörösbort is, majd lassú tűzön legalább 1, de inkább másfél órát főzöm, amíg a répa darabok teljesen eltűnnek.

Besamel:

  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt (fele teljes kiőrlésű)
  • 5 dl tej
  • só, bors

A vajon megpirítom a lisztet, majd felfőzöm a tejjel. Mikor sűrű puding szerű állaga lesz, sózóm borsozom és kész is van.

Összeállítás:

  • besamel mártás
  • bolognai mártás
  • cannelloni tészta
  • sajt

Egy hőálló edény aljára először besamelt, majd egy kis bolognai mártás teszek. Ezután a tésztákat egyesével megtöltöm mindkét szószból teszek bele, így lesz krémes állagú), majd az edényben elhelyezem őket. Ha több sorba szeretnénk rakni, akkor a két réteg közé tegyünk mindkét szószból. Ha kész a tetejére szintén besamell és bolognai szósz kerül. Ezt lefedem alufóliával és a sütőben addig sütöm, míg a tészta megpuhul. Ezután sajtot reszelek a tetejére, majd rápirítom. 

Nagyon finom egy kis rukkola salátával. Krémes, paradicsomos és szívmelengető étel. 

Szólj hozzá!

Tökös rakott avagy kapros tökfőzelék fasíozottal trükkösen

2017/08/09. - írta: mokasritus

rakott_tok.jpg

Mivel a viharok lehűtötték a levegőt, így végre bekapcsolhattam a sütőt. Először tökfőzeléket akartam készíteni, meg fasírtot, de az túl snassz lett volna, ezért kicsit nézelődtem a neten egy kis ihletért és végül ezt sikerült megalkotnom. A sok kapor miatt a tökfőzelék jut eszembe róla, a húsos töltelék pedig a fasírtra emlékeztet. Bár kétség kívül ez egyszerűbb és gyorsabb.

Hozzávalók:

  • 1 közepes főzőtök
  • 3 gerezd fokhagyma
  • fél kg darált pulyka
  • 1 répa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 szem paradicsom
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 1 tojás
  • 1 nagy csokor kapor
  • sajt
  • só, bors
  • 2-3 ek. olíva olaj

Első körben megpucoljuk a tököt és vékony karikákra szeljük, majd lesózzuk és félretesszük.

Addig elkészítjük a "húsgolyót". A hagymát olíván megfuttatjuk, majd rádobjuk a lereszelt répát és fokhagymát. Ezt fedő alatt jól összepároljuk. Ezután ráöntjük a húst és összerottyantjuk. A paradicsomot felkockázzuk és hozzáadjuk, majd sózzuk, borsozzuk és a csokor kapor kis részét is hozzáadjuk. Amint ragusodik, elkészültünk (az enyémnek nem volt túl sok leve).

Egy nagy doboz tejfölt összekeverünk egy darab tojással, az aprított kaporral, sóval és borssal.

Most már kész is vagyunk nagyjából, csak rétegeznünk kell. Én bevallom olívát fújtam a jénaiba és megszórtam pici morzsával, de véleményem szerint ez elhagyható. Erre jön egy réteg tök (lecsepegtetve), aztán a hús és a tejfölös szósz. Ezt még egyszer megismételjük, majd a tetejére már csak a tök kerül, amit lekenünk a tejföllel és megszórjuk egy minimális sajttal. 

Én ezt lefedve tettem a 180°C-os sütőbe, hogy biztosan átpuhuljon a felső réteg tök is, majd fedő nélkül lepirítottam. Isteni lett. (Ha nem szeretnénk, hogy túl sok leve legyen, akkor szórhatunk bele egy kis rizst, bulgurt, kölest, hogy felszívja. Én szeretem ha van leve.:))

Szólj hozzá!

Bazsalikomos reteklevél pesztó

2017/08/06. - írta: mokasritus

Mert a retek levele is ehető

20170729_125046.jpg

Ez az a recept ami tipikusan azért született meg, mert nem szeretek kidobni semmit. A hónapos retek gyönyörű zöld levélcsokra is ilyen volt. És még az is a nagy előnye, hogy nem kell órákig ácsorogni a meleg tűzhely mellett. :)

Hozzávalók:

  • egy csokor retek levél
  • egy marék bazsalikom levél
  • fél csomag saláta mix mag keverék
  • egy dl olívaolaj
  • só, bor
  • reszelt keménysajt
  • 1 gerezd fokhagyma

Mindent turmixgépbe dobunk és összeaprítjuk. Tésztát főzünk és már ehetünk is. Én szoktam bele paradicsomot aprítani és azzal összemelegíteni, vagy néha mozzarella darabokkal dobom fel, de nem muszáj. :) Sajt viszont szinte kötelező a tészta tetejére. Jó étvágyat.

Szólj hozzá!

Fehérboros mustáros csirkecomb

2017/08/03. - írta: mokasritus

Természetesen ez sem egy túl bonyolult recept és nem is kell hozzá túl sok minden. Számomra nem túl szokványos, ezért igazán feldobta a hét közepét.

20170801_214618.jpg

Hozzávalók:

  • fél kg csirke felsőcomb (bőr nélkül)
  • 3-4 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3 dl bor
  • 2-4 kanál mustár
  • só, bors
  • olíva olaj

Első lépésben gyorsan lepirítjuk a combok mindkét oldalát. Aztán a hagymákat felkarikázzuk. Egy hőálló tál aljába szórunk némi hagymát, majd ráhelyezzük a combokat. Ezután rászórjuk a maradék hagymát, leöntjük a fehérboros mustáros, fűszeres öntettel és lefedjük.

Sütőben 180°C-on puhára sütjük. Ha már átpuhult, levesszük a fedőt/fóliát és megpirítjuk. A végén belekeverjük a csokor aprított petrezselymet.

Bulgurral, rizzsel mennyei ebéd, vacsora, vagy nasi. :D 

Szólj hozzá!

Gyerekkorom kedvence - Gyümölcstorta

2017/06/27. - írta: mokasritus

20170617_221550.jpg

Ha friss gyümölcs akkor bizony gyümölcstorta. Kicsit spórolósra fogtam, mert nem igazán volt itthon sok tojás, de a végeredményen nem látszott.

Hozzávalók:

  • 2 db tojás
  • 3 kanál teljes kiőrlésű liszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 2. ek. barna cukor
  • 1 csipet só
  • fél l tej
  • 1 cs. vaníliás pudingpor
  • 2 ek. barna cukor
  • friss gyümölcs (banán, eper)
  • 1 cs. tortazselé
  • 1 ek. barna cukor

Első körben kezdjük a piskótával. A sütőt az elején állítsuk be 180°C-ra. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjébe egy csipet sót teszünk, majd elkezdjük felverni. Amikor már kemény a hab, lassan hozzáadjuk a 2 kanál cukrot, majd a tojás sárgáját és végül a sütőporral elkevert lisztet. A legjobb, ha a robotgépet le sem állítjuk közben, csak szépen lassan adagoljuk a hozzávalókat. Ha kész sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük és 20-30 perc alatt készre sütjük. Ha elkészült a papírt lehúzzuk és kihűtjük.

Amíg sül a tészta megfőzzük a pudingot és párhuzamosan ezzel felszeleteljük a gyümölcsöket.

Ezután, én a tortaformában szoktam összeállítani a tortámat, így nem folyik szét, de a peremét később gond nélkül el tudom távolítani. Tehát alul a tészta, amire ráöntjük a pudingot. (Én nem szoktam megvárni míg kihűl.) Aztán szépen ráhalmozzuk a gyümölcsöket, esetemben az epret és a banánt. 

Ezután jöhet a tortazselé. 3 dl vízzel felfőztem, majd elkevertem benne egy kanál cukrot és ezzel mondjuk vártam egy picit, de még szintén melegen ráöntöttem a gyümölcsökre. Hűtőben lehűtjük és már tálalhatjuk is. 

 

 

Szólj hozzá!

Villámgyors vendégváró falatok

2017/06/18. - írta: mokasritus

2017-06-18.jpg

Nos ez aztán tényleg villámgyors. Bár nem szokásom előregyártott élelmiszert fogyasztani, ma muszáj volt. Ezért annyit csaltam, hogy vettem fél kiló levelestésztát. Kétféle verziót készítettem, egy édeset és egy sósat, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót.

Sajtkrémes-spenótos falatka:

Hozzávalók:

  • egy nagy marék friss spenót
  • 5 dkg krémsajt
  • só, szárított zöldségkeverék
  • 1 lap levelestészta
  • tojás, a kenéshez
  • 2 gerezd fokhagyma

 A tölteléket előre elkészítjük. A fokhagymát megfuttatjuk olíva olajon, majd rádobjuk a spenótot, hagyjuk megfonnyadni. Fűszerezzük, lehúzzuk a tűzről. Ha kicsit hűlt összekeverjük a krémsajttal és kész is lennénk.

Következő körben kiterítjük a levelestészta lapot és téglalapokra vágjuk. (Nagyjából 2 ujjnyi szélesre.) Ezután az egyik felének a közepére kis tölteléket teszünk, megkenjük a szélét tojással, majd ráhajtjuk a másik felét és összenyomkodjuk a szélét. Máris mehet a sütőpapírra. Ezt folytatjuk míg el nem fogy. Közben persze a sütőt 180°C-re előmelegítjük. Mielőtt a sütőbe tennénk, megkenjük a tetejét is tojással. Kb. 15 perc alatt készre sütjük.

Egyéb verziók:

  • Lekváros falatka
  • Pudingos falatka
  • Nutellás falatka
  • Káposztás falatka
  • Sonkás-pizzakrémes falatka
Szólj hozzá!

"Addig eszem, amíg el nem fogy" köret

2017/06/08. - írta: mokasritus

Alias mentás-diós-újhagymás gersli

20170607_204843.jpg

Már annyira untam a tésztát, krumplit és rizst köretként, hogy muszáj voltam beújítani. Körülnéztem vajon mi van itthon és ezt sikerült összetennem. Egyetlen egy baj van, hogy nem lehet elegendőt csinálni belőle. :)

Hozzávalók:

  • 1 bögre gersli
  • 2 bögre víz/ alaplé
  • fél leveskocka, vagy ételízesítő
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • egy nagy marék újhagyma zöldje
  • 10-12 levél menta (vagy esetleg több)
  • 1 marék dió
  • (kemény sajt)

A gerslit megfőzzük dupla mennyiségű vízben egy fél leveskockával. Csak mert nem volt kedvem fűszerezgetni. Közben első körben összeszeljük durvára a diót, majd serpenyőben lepirítjuk. Ezután olíván megfuttatjuk az összetört fokhagymát és a zöldhagymát és átrottyantjuk. 

20170607_193410.jpg

Ha minden kész és kicsit ki is hűlt (a mentát nem akartam, hogy összefonnyadjon) egyszerűen összekeverjük. Gersli, olívás hagymák, pirított dió, felaprított menta és mindezt még megspékelhetjük egy kis reszelt kemény sajttal. Tényleg nagyon szuper lett. 

Szólj hozzá!

5 perces répás szendvicskrém a különcöknek

2017/06/06. - írta: mokasritus

szendvicskrem.jpg

Amikor rohanunk mit eszünk? Szendvicset. Akkor miért is ne lehetne a szendvicsünk is tápláló és egészséges, ugye? A répakrém pár perc alatt elkészíthető és nem lehet neki ellenállni.

Hozzávalók:

  • kis doboz mascarpone (vagy bármilyen krémsajt)
  • 1-2 db répa
  • só, szerecsendió

A répát kisebb lyukú reszelőn lereszeljük, megsózzuk, majd a mascarpone-hoz keverjük. Szerecsendiót reszelünk a krémhez és máris kész. Lehet még felturbózni kemény sajttal (parmezánnal eszméletlen finom).

Megkenjük a kenyeret és voálá, elkészültünk. Ínyenceknek ajánlom hozzá a sült spárgát, ha már spárga szezon van.

Szólj hozzá!

Esti nasi egészségesen

2017/06/05. - írta: mokasritus

Diós-mézes almás muffin

20170605_211118_1.jpg

Dió és alma. Nagyjából mindig van itthon. Sajnos az alma néha kicsit megfonnyad, ilyenkor muszáj valamit sütnöm. Ma egy gyors muffint dobtam össze.

Hozzávalók:

  • 1 ek. joghurt
  • 3 szem alma (héjastul lereszelve)
  • fél csomag sütőpor
  • 9-10 ek. teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 4 ek. méz
  • egy marék dió
  • 1 dl tej
  • fél dl olaj
  • 1 db tojás
  • (fahéj)

Első körben lereszeltem az almát (és megpróbáltam fahéjat is reszelni rá, ez nem volt túl sikeres). Erre tettem két evőkanál mézet és állni hagytam amíg a tésztát összeállítottam.

Gyakorlatilag mindent egy keverő edénybe öntöttem és robotgéppel összedolgoztam. (diót nem és ebbe is került 1 ek. méz) Aztán a tésztához beleöntöttem az almát és így is összedolgoztam. A muffinsütőt kipapíroztam és kb. 3/4-ig raktam tésztával, nekem pont el is fogyott. Ennek a tetejére jött a diós móka. A diót durvára vágtam és 1 ek. mézzel összekevertem és egy-egy teáskanálnyit tettem a muffinkák tetejére.

Előmelegített sütőben (180°C) 20-25 percig sütöttem. De ha biztosra akarunk menni akkor tűpróbával ellenőrizzük! :)

Szólj hozzá!

Vérvörös házi mentás eperlekvár

2017/06/05. - írta: mokasritus

2017-06-054.jpg

Eper-eper-eper. Bárhová megyek mindenhol eper. És mivel a piacon igen jó áron be tudtam szerezni kistermelőktől, így nekiálltam lekvárt főzni. Ebben a receptben az a jó, hogy hasonlóan a kivi lekvárhoz, nagyon gyorsan elkészül és a színe, íze egyszerűen nagyszerű.

Hozzávalók (egy kisebb adaghoz):

  • 1,25 kg eper
  • 3 ek. cukor
  • 1 ek. méz
  • 1 csokor apróra vágott menta
  • 1 cs. 3:1 arányú dzsemfix

Az epret megmossuk, leszedjük a zöldjét. Beletesszük egy nagy fazékba és leturmixoljuk (Érdemes benne nagyobb darabokat is hagyni.) Feltesszük a tűzhelyre és elkezdjük felfőzni. Amikor már közel a forrás, beletesszük a cukrot, mézet, dzsemfixet és miután felforrt, forraljuk még pár percig. A tűzről lehúzva belekeverjük az aprított mentát. Ezzel gyakorlatilag kész is vagyunk.

Már csak üvegekbe kell töltenünk. Én a mikró segítségével szoktam sterilizálni az üvegeket (kb 1 perc elegendő). Ezután a meleg üveget megtöltöm, befőző fóliával lefedem és ráteszem az üveg tetejét. 10 percre fejre állítom az üveget, majd visszaforgatom és hagyom kihűlni. A türelmemtől függően, nagyjából langyosan már meg is kezdem az első üveget, hiszen nem tudok ellenállni, annyira vonz a színe. :)

Szólj hozzá!