"A főzés igazán tág teret nyújt az érzelmi árnyalatok kifejezésére." - Agatha Christie

Villámgyors vendégváró falatok

2017/06/18. - írta: mokasritus

2017-06-18.jpg

Nos ez aztán tényleg villámgyors. Bár nem szokásom előregyártott élelmiszert fogyasztani, ma muszáj volt. Ezért annyit csaltam, hogy vettem fél kiló levelestésztát. Kétféle verziót készítettem, egy édeset és egy sósat, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót.

Sajtkrémes-spenótos falatka:

Hozzávalók:

  • egy nagy marék friss spenót
  • 5 dkg krémsajt
  • só, szárított zöldségkeverék
  • 1 lap levelestészta
  • tojás, a kenéshez
  • 2 gerezd fokhagyma

 A tölteléket előre elkészítjük. A fokhagymát megfuttatjuk olíva olajon, majd rádobjuk a spenótot, hagyjuk megfonnyadni. Fűszerezzük, lehúzzuk a tűzről. Ha kicsit hűlt összekeverjük a krémsajttal és kész is lennénk.

Következő körben kiterítjük a levelestészta lapot és téglalapokra vágjuk. (Nagyjából 2 ujjnyi szélesre.) Ezután az egyik felének a közepére kis tölteléket teszünk, megkenjük a szélét tojással, majd ráhajtjuk a másik felét és összenyomkodjuk a szélét. Máris mehet a sütőpapírra. Ezt folytatjuk míg el nem fogy. Közben persze a sütőt 180°C-re előmelegítjük. Mielőtt a sütőbe tennénk, megkenjük a tetejét is tojással. Kb. 15 perc alatt készre sütjük.

Egyéb verziók:

  • Lekváros falatka
  • Pudingos falatka
  • Nutellás falatka
  • Káposztás falatka
  • Sonkás-pizzakrémes falatka
Szólj hozzá!

5 perces répás szendvicskrém a különcöknek

2017/06/06. - írta: mokasritus

szendvicskrem.jpg

Amikor rohanunk mit eszünk? Szendvicset. Akkor miért is ne lehetne a szendvicsünk is tápláló és egészséges, ugye? A répakrém pár perc alatt elkészíthető és nem lehet neki ellenállni.

Hozzávalók:

  • kis doboz mascarpone (vagy bármilyen krémsajt)
  • 1-2 db répa
  • só, szerecsendió

A répát kisebb lyukú reszelőn lereszeljük, megsózzuk, majd a mascarpone-hoz keverjük. Szerecsendiót reszelünk a krémhez és máris kész. Lehet még felturbózni kemény sajttal (parmezánnal eszméletlen finom).

Megkenjük a kenyeret és voálá, elkészültünk. Ínyenceknek ajánlom hozzá a sült spárgát, ha már spárga szezon van.

Szólj hozzá!

Esti nasi egészségesen

2017/06/05. - írta: mokasritus

Diós-mézes almás muffin

20170605_211118_1.jpg

Dió és alma. Nagyjából mindig van itthon. Sajnos az alma néha kicsit megfonnyad, ilyenkor muszáj valamit sütnöm. Ma egy gyors muffint dobtam össze.

Hozzávalók:

  • 1 ek. joghurt
  • 3 szem alma (héjastul lereszelve)
  • fél csomag sütőpor
  • 9-10 ek. teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 4 ek. méz
  • egy marék dió
  • 1 dl tej
  • fél dl olaj
  • 1 db tojás
  • (fahéj)

Első körben lereszeltem az almát (és megpróbáltam fahéjat is reszelni rá, ez nem volt túl sikeres). Erre tettem két evőkanál mézet és állni hagytam amíg a tésztát összeállítottam.

Gyakorlatilag mindent egy keverő edénybe öntöttem és robotgéppel összedolgoztam. (diót nem és ebbe is került 1 ek. méz) Aztán a tésztához beleöntöttem az almát és így is összedolgoztam. A muffinsütőt kipapíroztam és kb. 3/4-ig raktam tésztával, nekem pont el is fogyott. Ennek a tetejére jött a diós móka. A diót durvára vágtam és 1 ek. mézzel összekevertem és egy-egy teáskanálnyit tettem a muffinkák tetejére.

Előmelegített sütőben (180°C) 20-25 percig sütöttem. De ha biztosra akarunk menni akkor tűpróbával ellenőrizzük! :)

Szólj hozzá!

Vérvörös házi mentás eperlekvár

2017/06/05. - írta: mokasritus

2017-06-054.jpg

Eper-eper-eper. Bárhová megyek mindenhol eper. És mivel a piacon igen jó áron be tudtam szerezni kistermelőktől, így nekiálltam lekvárt főzni. Ebben a receptben az a jó, hogy hasonlóan a kivi lekvárhoz, nagyon gyorsan elkészül és a színe, íze egyszerűen nagyszerű.

Hozzávalók (egy kisebb adaghoz):

  • 1,25 kg eper
  • 3 ek. cukor
  • 1 ek. méz
  • 1 csokor apróra vágott menta
  • 1 cs. 3:1 arányú dzsemfix

Az epret megmossuk, leszedjük a zöldjét. Beletesszük egy nagy fazékba és leturmixoljuk (Érdemes benne nagyobb darabokat is hagyni.) Feltesszük a tűzhelyre és elkezdjük felfőzni. Amikor már közel a forrás, beletesszük a cukrot, mézet, dzsemfixet és miután felforrt, forraljuk még pár percig. A tűzről lehúzva belekeverjük az aprított mentát. Ezzel gyakorlatilag kész is vagyunk.

Már csak üvegekbe kell töltenünk. Én a mikró segítségével szoktam sterilizálni az üvegeket (kb 1 perc elegendő). Ezután a meleg üveget megtöltöm, befőző fóliával lefedem és ráteszem az üveg tetejét. 10 percre fejre állítom az üveget, majd visszaforgatom és hagyom kihűlni. A türelmemtől függően, nagyjából langyosan már meg is kezdem az első üveget, hiszen nem tudok ellenállni, annyira vonz a színe. :)

Szólj hozzá!

Ínycsiklandó kényeztetés villámgyorsan

2017/04/30. - írta: mokasritus

Mascarponés pohárkrém

20150604_210452_1.jpg

Ez az kis csoda 10 perc alatt elkészíthető és mindössze annyi cukrot tartalmaz, amennyit a lekvár réteg. Tuti siker a hirtelen érkező vendégek számára.

Hozzávalók:

  • kis doboz mascarpone
  • kb. ugyanannyi túró
  • 1 banán
  • lekvár

A túrót a mascarpone-val gyorsan simára keverjük. Felkarikázzuk a banánt és már rétegezhetjük is. (túrós krém, lekvár, túrós krém, banán és így tovább)

Már kész is van a desszertünk.

Alternatívák:

  • Tápláló reggelinek is tökéletes, egy kis zabpehellyel rétegezve
  • Aszatgyümölcs darabkákkal a túrós krémben, még jobban megbolondíthatjuk
  • Szintén ugyanez a helyzet, ha fahéjjal ízesítjük a krémet.

 

Szólj hozzá!

Tökéletes házi lasagne, ami szétolvad a szádban

2017/04/30. - írta: mokasritus

2017-04-30.jpg

 

Nagyon szeretem az olasz kaját és különösen az igazi, szájban olvadós lasagne-t. Ezt a receptet, akkor tanultam, amikor 18 évesen egy olasz-német családnál dolgoztam aupairként és azóta is gyakori menü az asztalon. Bár tény, hogy macerás, de meghálálja a készítési időt.

A lasagne három részből tevődik össze; tészta, bolognai szósz; besamel mártás. Lássunk is hozzá.

Első lépés a bolognai szósz elkészítése:

Hozzávalók:

  • 2 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg darált hús (marhából az igazi, de bármilyen megteszi)
  • 2 aprított paradicsom konzerv
  • 1-2 db sárgarépa
  • olívaolaj
  • (gomba, ez elhagyható)
  • ízesítés: só, bors, babérlevél, oregánó, bazsalikom (pizza fűszerkeverék)

A hagymát felaprítjuk, majd üvegesre pároljuk olívaolajon. Belenyomjuk a fokhagymát. A répát felkarikázzuk és szintén lepirítjuk a hagymával együtt. Ezután hozzáadjuk a húst és addig pirítjuk míg ki nem fehérszik. ezután sózzuk, borsozzuk és felöntjük a paradicsomkonzervekkel. Már csak ízesíteni kell ízlés szerint és hagyjuk had rotyogjon, amíg a répa megpuhul.

Amíg a szószunk rotyog, addig elkészítjük a besamel mártást.

Hozzávalók:

  • 5 dkg vaj
  • 5 ek. liszt (én teljes kiőrlésűt használok)
  • fél l tej
  • só, bors, szerecsendió

A vajon megpirítjuk a lisztet, majd mikor ez megtörtént felöntjük a tejjel. Szerintem segít, ha kicsit meglangyosítjuk a tejet is előtte. Folyamatos keverés mellett felfőzzük, majd belekeverjük a sót, borsot, szerecsendiót ízlés szerint. Ha szépen besűrűsödött már kész is.

Neki láthatunk a tésztának. Én a házit preferálom, amikor csak lehet, de időhiányban, rengeteg fajta tészta elérhető a szupermárketek polcain. 

Hozzávalók:

  • 1 db tojás
  • teljes kiőrlésű liszt
  • (víz)

Az egy tojáshoz, annyi lisztet adunk, amennyit csak bele tudunk dolgozni. Nagymamámtól tanulva, amikor már azt hinnéd, hogy elég kemény, akkor még adj hozzá egy evőkanálnyi lisztet. Ez egy szárazabb tészta kell hogy legyen, amivel lehet nem a legkényelmesebb dolgozni, de én hiszek az idősebb generációnak. :)

Ha kész a tészta, kicsit pihentetjük, majd kinyújtjuk. A házi tészta varázsa, hogy pár mm vastagságra kell kinyújtanunk. Ha ez megtörtént, akkor már csak egy sütőedényre van szükségünk, hogy összeállítsuk a lasagne-t.

Összeállítás:

(Mielőtt bármit csinálnánk, halásszuk ki a babérleveleket a bolognai mártásunkból.) Tehát az edény aljába kell egy kis szósz, így nem ég le, és a felfelé szálló gőz mindig jót tesz az alsó rétegnek. ezután jön egy réteg tészta, szósz, besamel mártás és így tovább.

A felső réteg tészta, besamel és jó sok sajt. (Parmezán a legideálisabb, de az nem éppen költséghatékony, így megteszi bármi egyéb is.) A tetejére egy kis reszelt szerecsendió és már mehet is a sütőbe. Addig sütjük, míg a sajt meg nem pirul a tetején. 

Jó étvágyat! :) 

Ui.: Családi programnak sem utolsó, főleg gyerkőcökkel.

Szólj hozzá!

Újrahasznosított mézeskalács

2017/01/01. - írta: mokasritus

avagy kakaós-meggyes mézeskalácsrúd

20170101_205312.jpg

Az egész úgy kezdődött, hogy rengeteg süteményt csomagoltak nekünk. Többek között mézeskalácsot is, amit annyira nem szeretünk. Viszont nem dobunk ki kaját, főleg nem olyat, amit valaki szeretettel készített. Innen jött az ötlet, hogy akkor hasznosítsuk. Gyors, egyszerű és még finom is. :)

Hozzávalók:

  • mézeskalács
  • némi zabpehely
  • kakaópor (1-2 ek, vagy több)
  • vaj és tej, hogy összeálljon
  • pár kanál savanykásabb lekvár (pl. kivi)
  • rumaroma, vanília aroma
  • aszalt meggy
  • csokidara
  • (1-2 kanál útifű maghéj)

Rém egyszerű lesz a dolog. Első körben a zabpehellyel összedaráltam a mézeskalácsokat, esetünkben a dióféléket is (mert ezzel volt díszítve). Aztán egy kis vajat olvasztottam egy pohár tejbe. Ezt összeöntöttem, hozzáadtam a többi hozzávalót, majd rudat formázva folpackba tettem és hűtőben pihentettem. A mézeskalács elég édes, ezt ellensúlyozhatjuk a savanykás lekvárral és a kakaópor mennyiségével (ez nálam sajnos pont elfogyott). 

 

Szólj hozzá!

Zöldséges lencseleves galuskával

2017/01/01. - írta: mokasritus

20170101_202043.jpg

Ha új év akkor bizony lencse. Bevallom a karácsony után, már vágytam egy kis zöldségre, ezért én a zöldséges verzió mellett döntöttem.

Hozzávalók:

  • 2-3 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • kisebb darab zeller
  • lencse (40 dkg)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • egy kis csokor petrezselyem
  • olivaolaj
  • 2 ek. liszt
  • só, bors, ételízesítő, kömény, paprika, babérlevél

A lencsét előző este már beáztattam, így átöntöttem egy jó nagy fazékba és felöntöttem vízzel és beledobtam 3 darab babérlevelet. Alá is gyújtottam. Tehát amíg ez felforrt és elkezdett szépen puhulni, addig megpucoltam a zöldségeket és felszeltem. A zellert is hasonló darabokra mint a répát. Amikor a lencse félig megfőtt, hozzáadtam a zöldségeket és 2 gerezd fokhagymát. Jah és persze egy beirdalt vöröshagymát. A petrezselyemnek szintén csak felét adtam hozzá aprítva, a maradékot csak miután levettem a tűzről. Befűszereztem, de azért a kóstolások során ezt még korrigáltam.

Amikor már megpuhult a lencse, csináltam egy fokhagymás rántást. (Olajon lepirítottam a fokhagymát, rádobtam a lisztet, ezt is pirítottam, aztán pedig jött a pirospaprika és a leves levével felhígítottam, én így szoktam.) Szóval ezt belekevertem a levesbe és szépen be is sűrűsödött. Gyorsan kikevertem a galuskát, ami egy tojás, liszt és só volt. Ezt beleszaggattam, amikor feljött a leves tetejére, megszórtam a maradék petrezselyemmel és már terítettem is. :)

Hozzon szerencsét az új évre nektek is!

Szólj hozzá!

A nosztalgia jegyében: Indiai vajas csirke chapatival

2016/12/05. - írta: mokasritus

20161205_203518_1.jpg

Ma rám tört a nosztalgia. Többször jártam Indiában és ma nagyon-nagyon visszavágytam és hogy ezt valahogy enyhítsem, úgy döntöttem indiait főzök. Remek döntésnek bizonyult. Sokat segít az élményben, ha akad otthon egy földön ülős, kis asztalos zug, ahol nyugodtan elfogyaszthatod és persze ha kihagyod az evőeszközöket az étkezésből (amennyiben nem ódzkodsz a kézzel evéstől). A recept nem túl bonyolult szerencsére, így gyorsan elkészítheted.

Indiai vajas csirke:

Hozzávalók:

  • 2 fej hagyma
  • 2-3 gered fokhagyma
  • egy kis darabka gyömbér (szárított is jó)
  • 1 paradicsom
  • 1-2 ek. paradicsom püré
  • 40-50 dkg csirkemell filé
  • 1 konzerv kókusztej (de megteszi 1 bögre sima tej is, viszont ekkor a végén még kell 3-5 ek. tejszín a krémesebb állaghoz)
  • 3 dkg vaj, 2 ek olíva
  • só, garam masala, kurkuma, curry, chili por

Első lépésben készítsd oda a hozzávalókat. A hagymát reszeld (daráld) le, a fokhagymát nyomd szét, a paradicsomot aprítsd kis kockákra, a gyömbért reszeld le és a húst kis kockákra szeleteld fel. A munka nehezén már túl is vagy. :)

Most olvaszd meg a vajat, add hozzá az olívát is. Ha már felforrt öntsd rá a hagymát és süsd aranybarnára. Ha ez megvan, akkor add hozzá a fokhagymát, gyömbért, chilit, kurkumát, curryt, sót. Keverd folyamatosan, hogy ne kapjon oda. Ha már érzed az illatát add hozzá a paradicsomos dolgokat és forrald össze. (Ha túlságosan összeállna, egy csöpp vízzel áthidalható a probléma. Ezután már jöhet is a tej és a csirke bele. Addig kell főznöd, amíg a csirke meg nem puhul. Ha már kész, akkor hozzáadhatod a masalát (és ha rendes tejjel csinálod, akkor a tejszínt, ezzel már ne forrald sokáig csak éppen össze kell rottyantani. Kész is vagy.

Chapati:

20161205_202858_1.jpg

Hozzávalók (5 db):

  • 6 púpos ek. (teljes kiőrlésű) liszt 
  • 1 kávéskanál só
  • víz, olaj

A vízhez és a sóhoz annyi vizet kell adni, hogy ha összegyúrod egy keményebb jól gyúrható tésztát kapj. Az sem baj, ha némi liszt még marad a tál alján. Az olajat úgy trükközöd bele a tésztába, hogy a kezedet beolajozod és így átgyúrod a tésztát jó alaposan. Ezután 5 darabra vágod és lisztezett felületen jó vékonyra (pár milliméteresre nyújtod). 

Felhevítesz egy (vas) serpenyőt és a nyújtott lapokat egyesével megsütőd. Ha elkezd felpúposodni, akkor már majdnem fordítható is. De ha megjelennek a kis fekete pöttyök, jöhet a másik oldal. Ez pár perc, vagy még annyi se. 

Ez a páros verhetetlen. De rizzsel is isteni finom. Jó étvágyat!

Szólj hozzá!

Rostban gazdag banánturmix

2016/12/01. - írta: mokasritus

20161201_104518.jpg

Általában zabkásával indítom a reggelemet, de ma nem volt kedvem főzőcskézni. Ezért előkaptam a turmixgépet inkább.

Hozzávalók:

  • 1 db banán
  • fél marék zabpehely
  • fahéj
  • tej

Mindent tegyél a turmixgépbe, tejből annyit hogy ellepje. Aztán már pöröghet is. Ha van kedved és időd, várj vele pár percet, hogy a zab átázzon. Én nem bírtam megvárni. Pár szem keksszel biztosan kibírod az ebédig. :) Szép napot! 

Szólj hozzá!