Eper-eper-eper. Bárhová megyek mindenhol eper. És mivel a piacon igen jó áron be tudtam szerezni kistermelőktől, így nekiálltam lekvárt főzni. Ebben a receptben az a jó, hogy hasonlóan a kivi lekvárhoz, nagyon gyorsan elkészül és a színe, íze egyszerűen nagyszerű.
Hozzávalók (egy kisebb adaghoz):
- 1,25 kg eper
- 3 ek. cukor
- 1 ek. méz
- 1 csokor apróra vágott menta
- 1 cs. 3:1 arányú dzsemfix
Az epret megmossuk, leszedjük a zöldjét. Beletesszük egy nagy fazékba és leturmixoljuk (Érdemes benne nagyobb darabokat is hagyni.) Feltesszük a tűzhelyre és elkezdjük felfőzni. Amikor már közel a forrás, beletesszük a cukrot, mézet, dzsemfixet és miután felforrt, forraljuk még pár percig. A tűzről lehúzva belekeverjük az aprított mentát. Ezzel gyakorlatilag kész is vagyunk.
Már csak üvegekbe kell töltenünk. Én a mikró segítségével szoktam sterilizálni az üvegeket (kb 1 perc elegendő). Ezután a meleg üveget megtöltöm, befőző fóliával lefedem és ráteszem az üveg tetejét. 10 percre fejre állítom az üveget, majd visszaforgatom és hagyom kihűlni. A türelmemtől függően, nagyjából langyosan már meg is kezdem az első üveget, hiszen nem tudok ellenállni, annyira vonz a színe. :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.