"A főzés igazán tág teret nyújt az érzelmi árnyalatok kifejezésére." - Agatha Christie

A nosztalgia jegyében: Indiai vajas csirke chapatival

2016/12/05. - írta: mokasritus

20161205_203518_1.jpg

Ma rám tört a nosztalgia. Többször jártam Indiában és ma nagyon-nagyon visszavágytam és hogy ezt valahogy enyhítsem, úgy döntöttem indiait főzök. Remek döntésnek bizonyult. Sokat segít az élményben, ha akad otthon egy földön ülős, kis asztalos zug, ahol nyugodtan elfogyaszthatod és persze ha kihagyod az evőeszközöket az étkezésből (amennyiben nem ódzkodsz a kézzel evéstől). A recept nem túl bonyolult szerencsére, így gyorsan elkészítheted.

Indiai vajas csirke:

Hozzávalók:

  • 2 fej hagyma
  • 2-3 gered fokhagyma
  • egy kis darabka gyömbér (szárított is jó)
  • 1 paradicsom
  • 1-2 ek. paradicsom püré
  • 40-50 dkg csirkemell filé
  • 1 konzerv kókusztej (de megteszi 1 bögre sima tej is, viszont ekkor a végén még kell 3-5 ek. tejszín a krémesebb állaghoz)
  • 3 dkg vaj, 2 ek olíva
  • só, garam masala, kurkuma, curry, chili por

Első lépésben készítsd oda a hozzávalókat. A hagymát reszeld (daráld) le, a fokhagymát nyomd szét, a paradicsomot aprítsd kis kockákra, a gyömbért reszeld le és a húst kis kockákra szeleteld fel. A munka nehezén már túl is vagy. :)

Most olvaszd meg a vajat, add hozzá az olívát is. Ha már felforrt öntsd rá a hagymát és süsd aranybarnára. Ha ez megvan, akkor add hozzá a fokhagymát, gyömbért, chilit, kurkumát, curryt, sót. Keverd folyamatosan, hogy ne kapjon oda. Ha már érzed az illatát add hozzá a paradicsomos dolgokat és forrald össze. (Ha túlságosan összeállna, egy csöpp vízzel áthidalható a probléma. Ezután már jöhet is a tej és a csirke bele. Addig kell főznöd, amíg a csirke meg nem puhul. Ha már kész, akkor hozzáadhatod a masalát (és ha rendes tejjel csinálod, akkor a tejszínt, ezzel már ne forrald sokáig csak éppen össze kell rottyantani. Kész is vagy.

Chapati:

20161205_202858_1.jpg

Hozzávalók (5 db):

  • 6 púpos ek. (teljes kiőrlésű) liszt 
  • 1 kávéskanál só
  • víz, olaj

A vízhez és a sóhoz annyi vizet kell adni, hogy ha összegyúrod egy keményebb jól gyúrható tésztát kapj. Az sem baj, ha némi liszt még marad a tál alján. Az olajat úgy trükközöd bele a tésztába, hogy a kezedet beolajozod és így átgyúrod a tésztát jó alaposan. Ezután 5 darabra vágod és lisztezett felületen jó vékonyra (pár milliméteresre nyújtod). 

Felhevítesz egy (vas) serpenyőt és a nyújtott lapokat egyesével megsütőd. Ha elkezd felpúposodni, akkor már majdnem fordítható is. De ha megjelennek a kis fekete pöttyök, jöhet a másik oldal. Ez pár perc, vagy még annyi se. 

Ez a páros verhetetlen. De rizzsel is isteni finom. Jó étvágyat!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyugikonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr1412026139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása